Yenzi

Waar we wonen
We gaan wonen in een Shell compound 15 km van Gamba. Het kamp is gebouwd aan de oever van het Yenzi meer en heet daarom Yenzi Camp. De enige manier om er te komen is per boot of vliegtuig. Terplekke kun je met de auto over wegen van klei/gravel of zand de omgeving verkennen. De wegen leiden naar het strand en naar de omliggende bossen en vlaktes.

Gamba is een dorp in Gabon gelegen aan de zuidelijke baai van de Ndogo lagune. Vroeger werdt deze omgeving bevolkt door jagers en verzamelaars van lokale afkomst, verspreid over kleine dorpen in de omgeving van de lagune en het Yenzi meer. De naam Gamba betekend in de lokale taal 'mist', waarschijnlijk vanwege het mistige weer gedurende het droge seizoen.

In 1967 werdt er een groot olie veld gevonden in het gebied en werd het dorp overspoeld door arbeiders en aannemers vanuit alle hoeken van het land, wat uiteindelijk geresulteerd heeft in het dorp Gamba zoals het nu bekend is, met een poulatie van ongeveer 8000 mensen. De Balumbu zijn de oorspronkelijke bewoners van dit gebied, door de toeloop van arbeiders en anderen leven er momenteel waarschijnlijk meer Punu en Fang mensen. Zelfs nu de olie productie uit dit veld nog maar een fractie is van wat het ooit was blijft Gamba een belangrijke en strategisch olie centrum gezien het één van de twee olie terminals van Gabon is (de tweede ligt bij Port Gentil).

De meeste mensen wonen in het dorp zelf, dat onderverdeeld is in vijf wijken 'Plaines' genoemd. De expats (een tijdelijke bewoner van een vreemd land, zoals wij) en de hoger opgeleide lokale werknemers wonen op Yenzi camp. Het kamp ligt dicht bij het Shell vliegveld waar een snackbar en de Economat (de Shell supermarkt) gevestigd zijn.

Yenzi camp heeft ongeveer 150 huizen, waarvan er ongeveer 60 door expats bewoont worden. Veel van de expats komen uit Engeleand en Nederland, maar er wonen mensen van over de hele wereld.
Het kamp is ruim opgezet, de huizen zijn vaak vrijstaand, gelijkvloers en hebben een ruime tuin. Het is er erg groen, mede omdat het omsloten wordt door bos. Dat is ook de reden dat er veel dieren op het kamp te vinden zijn. Vooral slangen, grijze roodstaart papegaaien, red-capped mangabey apen en bos-olifanten worden veel gezien. De bewaking op het kamp is er doorgaans voornamelijk om te zorgen dat het bezoek van de olifanten geen ongelukken veroorzaakt.

Yenzi camp is goed uitgerust met allerlei faciliteiten. Er is een resaurant dat een variatie aan maaltijden serveerd en waar je afhaal pizza's kunt krijgen. Er is een groot zwembad, een tennis en squash baan, een fitness, voetbalveld, een boot club, een 18-hole golfbaan, een bibliotheek en videotheek, een kliniek met o.a. een nederlandse dokter, een creche en een basisschool. Daarnaast worden er vele activiteiten georganiseerd.

In het weekeind gaan mensen vaak naar het strand, naar een van de wildparken of vissen op de lagune. Ookal is het moeilijk om er te komen, Gamba blijkt toeristen van over de hele wereld te trekken vanwege de bijzondere biodiversiteit en de bijzondere wildparken. Sette Cama (aan de rand van Loango National Park) staat bekend omdat het regenwoud doorloopt tot het strand. Je kunt hier nijlpaarden, buffels en olifanten op het strand en zelfs in zee zien. Mayumba National Park in het zuiden staat bekend omdat de met uitsterven bedreigde leatherback schildpadden hier hun eieren leggen en de walvissentrek die hier goed te zien is.


Een deel van deze informatie komt van wikipedia