Weer rustig

Even een snelle update. De situatie in Gabon is weer redelijk rustig. De branden, plunderingen en beschietingen in de grote steden is weer gestopt en er is nu alleen mog "politieke" discussie over de uitkomsten van de verkiezingen. Voorlopig dus even geen zorgen meer voor ons.

Onrust na verkiezingen

Jullie hebben het misschien al op het nieuws gezien of gelezen, maar het is een beetje onrustig geworden in Gabon nadat de uitslag van de verkiezingen bekend is gemaakt. Ali Ben Bongo (de zoon van de overleden president) heeft de verkiezingen gewonnen, maar de oppositie denkt dat er gefraudeerd is en sinds donderdag zijn er dus rellen uitgebroken in de twee grote steden. Kijk maar eens op de site van de Volkskrant voor een Nederlandstalig verslag of op de BBC voor een iets uitgebreider Engels verslag.

Gelukkig is het hier bij ons in Gamba nog steeds erg rustig. Wij zitten een uur vliegen van de grote steden en hier merken we bijna niets van alle drukte. De aanvoer van verse producten ligt stil en dus is de supermarkt wat leger dan normaal en iedereen is een beetje gestressed, maar verder gaat het leven hier nog gewoon zijn gangetje. We maken ons voorlopig dus hier nog geen zorgen en we zijn erg blij dat we niet in een van de grote steden wonen. Het heeft soms zijn voordelen om afgelegen te zijn.

 Groeten, Petra en Taco

Foto's van de vakantie

Het heeft heel wat uurtjes gekost de afgelopen twee weken, maar we hebben nu eindelijk een selectie gemaakt van de mooiste foto's van de afgelopen vakantie naar Zuid Afrika. Het " slechte nieuws"  is dat het ons niet gelukt is om er een kleine selectie van te maken. Er zijn zo'n 100 foto's overgebleven, dus jullie moeten even geduld hebben om ze allemaal te bekijken. Klik hier of in het foto menu links voor de foto's.

Ik zal proberen om het verhaal een beetje kort te houden en vooral de hoogtepunten te noemen, zodat jullie ook het verhaal achter sommige foto's kennen. Onze vakantie begon in het Kgalagadi Transfrontier park in het noordwesten van Zuid Afrika, op de grens met Namibie en Botswana. Dit is een erg uitgestrekt woenstijnpark (groter dan Nederland) waar twee droge rivieren doorheen lopen. De ene rivier stroomt eens in de 20 jaar en de andere eens in de 100 jaar. Er valt gelukkig net een klein beetje regen, zodat er nog wel redelijk veel dieren te zien zijn. We hebben in Upington een auto gehuurd en we hebben daar onze 1e nacht doorgebracht en boodschappen gedaan. In het park is niet veel vers fruit of groente te koop, dus dat kun je beter meenemen. Vanuit Upington is het nog 240 km rijden naar de ingang van het park, waar we de 1e twee nachten in een huisje hebben gezeten. De rest van de tijd hebben we afwisselend in wilderniskampen en huisjes doorgebracht, zodat we steeds in een ander deel van het park hebben gezeten. Vooral de wilderniskampen vonden we erg mooi, omdat die kleiner zijn en de safari tenten eigenlijk midden in het park liggen, zonder hek, dus 's nachts kunnen de dieren gewoon rondom de tent lopen. Ook heb je vanuit je tent altijd een mooi uitizcht over het park.

Elke dag stonden we om 1/2 6 op en zaten we om 6 uur in de auto. Vaak was het dan nog erg koud, -2 graden, maar dit is de beste tijd om leeuwen en luipaarden aktief te zien. Rond 9 uur stoppen we vaak voor een kop thee/koffie en een ontbijtje. De meeste dagen reden we dan weer terug naar het kamp, waar we een paar uur rustig aan deden om dan vervolgens tussen 4 en 6 nog een rondje te maken, omdat dan het licht vaak erg mooi is.  's Avonds nog even lezen, een spelletje of de foto's bekijken en uitzoeken op de laptop en dan vroeg naar bed, met drie extra dekens tegen de kou.

Er zijn hier een hoop dieren die je niet of niet gemakkelijk in andere parken in Zuid Afrika ziet omdat ze vooral in woestijn voorkomen. Je ziet bijvoorbeeld heel veel verschillende roofvogels, zoals bruine adelaars of edelvalken, die je ook nog vaak ziet jagen of een prooi oppeuzelen. Ook de social weavers die met zijn allen hele grote nesten bouwen zijn karakteristiek voor dit gebied. Natuurlijk zijn we altijd op zoek naar de big cats, zoals leeuwen en luipaarden, maar we waren ook erg blij dat we een aantal keren de Afrikaanse wilde kat en vosjes hebben gezien. Deze zie je normaal bijna nooit overdag en dit is een van weinige parken waar dat wel kan. Leeuwen hebben we op de meeste dagen wel gezien, maar vaak ver weg en slapend onder een boom.  Twee vroege ochtenden hadden we veel geluk en zagen we een groep leeuwen aktief en close-up. De 1e keer was het een groep van een mannetje, twee vrouwtjes en twee jonkies, die ongeveer een half uur lang met ons mee zijn gelopen. De 2e keer was nog beter, want toen waren wij de enige auto voor ongeveer een uur en hebben we heerlijk genoten van een andere familie, met twee jonge pubers, die steeds heel nieuwsgierig naar de auto kwamen om ons te bekijken. Toch altijd weer een eng idee, als een leeuw zo dicht naast je staat.

Grote groepen springbokken, gemsbokken en wilde beesten zie je overal. Andere grazers, zoals hartebeesten en giraffes hier en daar. Kleinere dieren zoals muisjes, mongoose en stokstaartjes zie je hier ook vrij regelmatig en ze zijn gemakkelijker te fotograferen dan op andere plekken. Twee extra bijzondere dingen die we gezien hebben zijn de bruine hyena die alleen in woestijn gebieden leeft en die we nog nooit hadden gezien en een honey badger, een heel sterk en taai dier, die je ook maar zelden ziet en die we graag beter en langer hadden willen zien. Al met al een geslaagde start van de vakantie.

De tweede helft van de vakantie wilden we iets meer een normale toerist zijn en daarom zijn we naar Port Elisabeth gevlogen dat in de bekende garden route ligt aan de zuidkust. PE is een van de grote steden en heeft dus alle voorzieningen die we hier in Gabon niet hebben, zoals restaurants, barretjes, winkelcentra, massages, etc. Rondom PE hebben we ook nog twee andere parken bezocht. Twee nachten in Addo's, wat bekend staat om zijn grote groepen olifanten en Tsitsikamma, een rots en bos gebied aan de kust, waar je heerlijke wandeltochten kan maken. Vooral van Tsitsikamma hebben we ook erg genoten, want het is heel fijn om eindelijk eens aktief te kunnen zien en te lopen, in plaats van alleen maar in de auto zitten.

Andere leuke verhalen van de vakantie - Petra is nu helemaal verslaafd aan sudoko's; Taco heeft wel 5 boeken uitgelezen; Petra kan het zelfs met drie dekens nog koud hebben; Taco heeft de huur auto achteruit tegen een boom geparkeerd; Petra is een echte vogelkenner aan het worden en kent de namen van de meeste vogels en Taco heeft ruim de meeste kilometers gereden deze vakantie. 

Hier laat ik het bij, voordat het verhaal toch weer te lang wordt.

Groetjes, Taco

In het nieuws

Onlusten in Gabon na verkiezingen Lees meer