Foto's Kruger

Zoals beloofd - de mooiste 30 foto's van onze trip naar Kruger staan nu in het foto album.

Laatste nieuws en weer nieuwe foto's

Afgelopen week is de overleden president van Gabon begraven. Het was even spannend of het onrustig zou worden, omdat de president meer dan 40 jaar aan de macht is geweest, maar tot nu toe is alles heel rustig verlopen en is een interim kabinet bezig met de organisatie van verkiezingen. Behalve wat verplichte vrije dagen rondom de begrafenis en het feit dat alle grote evenement en feesten uitgesteld zijn tot na de 30 dagen rouwperiode, merken we hier in Gamba niet veel.

De afgelopen twee weken, mede door de extra vrije dagen, hebben we veel tijd besteedt aan het opruimen, uitzoeken en selecteren van onze steeds maar groter groeiende foto collectie. Een van de voordelen die jullie daar bij hebben is dat we onze foto upload service weer gerepareerd hebben en we dus nu weer nieuwe foto's in het album op onze site kunnen plaatsen. We hebben een begin gemaakt met de foto's van onze laatste trip naar Kruger en de 1e 12 twaalf foto's zijn ge-upload. Binnen een paar dagen zullen we ook de resterende foto's plaatsen.

Daarnaast zijn we ook begonnen om te kijken of onze foto's commerciële waarde hebben. We hebben ons aangemeld bij een groot online foto verkoop site en zijn inmiddels goedgekeurd als fotograaf en de 1e foto's komen binnenkort op de site. Nu maar hopen dat er ergens op de wereld mensen zijn die onze foto's waarderen en ze willen kopen voor publicatie op websites, tijdschriften of reclame. Wie weet zie je onze foto's straks terug in een blaadje.

We hebben nog weinig verteld over onze laatste trip naar Kruger. We hadden een beetje slechte start van deze vakantie. Op Woensdag 27 mei waren we naar Libreville gevlogen. Mijn collega was toevallig ook daar, dus we hebben samen gegeten in een mooi, nieuw, restaurant. Rond middernacht waren we ingechecked en zaten we te wachten in het vliegtuig, wachten, wachten en nog meer wachten. De piloot riep om dat er problemen waren met de brandstof op het vliegveld en je raadt het al, we vertrokken dus mooi niet. Om 3 uur 's nachts werden we met zijn allen naar een hotel in de stad gebracht, met de boodschap dat we waarschijnlijk de volgende dag rond lunchtijd zouden vertrekken. 150 mensen die allemaal midden in de nacht moeten inchecken in een hotel in Libreville is het recept voor een chaos. Wij hadden gelukkig binnen een uurtje een kamer, maar de laatste mensen lagen pas na zessen in hun bed :-(

De volgende dag vertrokken we gelukkig wel en we hadden een goede vlucht naar Johannesburg. maar door alle vertragingen was er geen vlucht meer in de avond naar Kruger, dus we werden weer naar een hotel gebracht voor nog een nachtje. In Johannesburg was alles heel goed geregeld, toen we aankwamen stond het personeel klaar om ons op te wachten. Ze vertelden dat alle vluchten al omgeboekt waren naar de volgende dag en naar welk hotel we gebracht gingen worden. Al met al hadden we dus een hele dag verloren van onze korte vakantie, jammer maar helaas.

Vrijdagochtend hadden we de 1e vlucht, onze huurauto stond nog klaar op het vliegtuig en na een korte stop in de supermarkt, waren we voor 10 uur al in het Kruger national Park. De 1e helft van de dag zagen we niet veel bijzonders, maar het was wel heel fijn om hier weer terug te zijn en te genieten van de vogels, zebra's en giraffes. ' s middags zagen we onze 1e leeuw, een beetje ver weg, zonnebadend aan de oever van een rivier. De volgende ochtend werd dit ruimschoots goedgemaakt, want toen we om 6 uur, als een van de eersten het kamp (Lower Sabie) uitreden, liepen er drie jonge mannetjes leeuwen midden op de weg. Het is wel een heel bijzondere ervaring om 20 minuten of zo langzaam achter en naast leeuwen aan te rijden. Later die dag hoorden we een vreemd geluid, een beetje als een vogel, maar dan anders. Wij stoppen en kijken, maar we konden niets zien. Wel bleven we het geluid horen. We besloten bijna om weer door te rijden, toen Petra ineens met haar verrekijker een cheeta zag zitten in de verte. Ze zat heel mooi te poseren voor ons en we konden haar goed bekijken. We waren erg blij, want we hadden nog nooit cheeta’s gezien in het wild en we hadden als doel om dat deze keer wel te doen. het was wel jammer dat ze zo ver weg zat, zelfs met onze 300mm lens nog moeilijk om foto's te maken. Misschien toch maar overwegen om een nog grotere lens te kopen.

De volgende twee dagen zagen we niet veel bijzonders. Wel hele grote groepen olifanten en buffels, veel andere kleine dieren en veel mooie vogels, maar geen big cats. Zelfs de twee avond drives die we hadden geboekt vielen een beetje tegen. Normaal gesproken zie je aan het begin van de avond veel dieren aktief worden, maar niet in deze tijd van het jaar blijkbaar. Maar op maandagochtend hadden we weer geluk. Opnieuw toen we om 6 uur het kamp (Talamati) uitreden liepen er twee leeuwen op de weg. ook nu weer konden we ze een hele tijd volgen, totdat ze in het bos verdwenen. Op dinsdag werd het nog beter. We moesten die dag van Talamati kamp naar Skukuza, ongeveer 100 km, of zo'n 5 uur rijden op safari snelheid. In die 5 uur zagen we de hele Big Five - olifanten, buffels, neushoorns, leeuw en luipaard. Vooral de laatste was erg bijzonder. We reden langs een gebied met rotsen, waar luipaarden vaak verstops zitten en we reden heel langzaam uitkijkend naar alle toppen. Totdat er opeens valk voor onze auto een luipaard oversteekt en naast onze auto het veld in verdwijnt. Echt mooie dieren, sterk, gracieus, gespierd. Toen we 's middags ook nog twee wilde Afrikaanse honden (met uitsterven bedreigd) zagen lopen kon de dag helemaal niet meer stuk. Woensdag was weer een rustige dag en donderdag alweer de laatste dag in het park. Toen we aan het begin van de middag richting de uitgang reden, besloten we om nog even naar lake Panic te gaan, dit is een mooie plek, met vogelhut die uitkijkt over een meer. Vaak een plek waar je veel mooie dingen ziet. En inderdaad we werden niet teleurgesteld. Eerst zagen we alleen wat krokodillen, nijlpaarden en vogels, maar opeens hoorden we een soort geblaf en na 10 seconden kwam er een luipaard uit het bos, recht op het meer af. We hadden een heel goed zicht en konden mooie foto's nemen. We hoopten dat hij wat zou gaan drinken, maar helaas, onverstoord liep hij verder en verdween weer in het bos.

Blij en tevreden reden we het park uit en vlogen 's avonds terug naar Johannesburg. Op vrijdag konden we nog mooi wat boodschappen doen, voordat we 's middags terugvlogen naar Libreville en de vakantie weer over was. Ik zal een kort berichtje plaatsen wanneer alle fotos ge-upload zijn.

Groeten, Taco

Nieuws, nieuws en nieuws

Hoi allemaal,

 Even een kort berichtje want er is veel positiefs en 1 wat minder positiefs nieuws.

1 - We zijn weer terug in van een korte vakantie naar het Kruger park in Zuid Afrika. We hadden behoefte aan een korte break en omdat er rond Pinksteren toch wat dagen vrij waren was dit een mooi moment. We hebben veel mooie dingen gezien en veel foto's gemaakt, maar die moeten we nog even uitzoeken en selecteren. De highlights - eindelijk een cheetah gezien in een park, twee keer luipaarden vlak voor onze neus, 5 keer leeuwen, ook vaak vlak voor de auto entwee keer wilde honden....... en natuurlijk weer veel olifanten, nijlpaarden, zebra's, giraffes, vogels, ga maar door.

 2 - Onlangs heeft de BBC een mooie reportage gemaakt hier in Gamba van de natuur hier en het national park. Deze reportage wordt deze week (dinsdagavond 9 juni en woensdagavond 10 juni) uitgezonden op de BBC1, beide avonden om 22:00 nederlandse tijd. De reportage heet Living with monkeys: Tales from the Treetops! 

3 - Het minder goede nieuws is dat President Bongo vandaag is overleden. Hij heeft 41 jaar de macht gehad en het is momenteel erg onduidelijk wat er gaat gebeuren hier in Gabon. Momenteel is het hier nog erg rustig, maar we horen wel dat in de hoofdstad er meer drukte is. Mensen hamsteren, telefoon en internet werkt niet meer en de grenzen van het land zijn tijdelijk dicht. Waarschijnlijk valt het hier ter plekke wel mee, we wachten de komende dgaen maar even af.

Groeten, Petra en Taco

In het nieuws

What next for Gabon? Questions and answers Lees meer