In the wild

Hallo allemaal,

Weer even een update vanuit Gabon. Jullie vragen je vast af of ik het wel een beetje red zo zonder Petra hier. Ik moet toegeven dat het de eerste dagen wel een beetje wennen was en ik moest zoeken naar een nieuw ritme, maar ik begin er nu wel aan te wennen hoor. Ik kan elke dag met de auto naar het werk, kan weer eens vlees eten, fijn mijn muziek heel luid aanzetten en weer eens enge films kijken. Maar alles is altijd in balans, dus voor elk voordeel is er ook weer een nadeel........en als ik eerlijk ben, zal ik wel blij zijn als ze straks weer terug is....nog twee weekjes, we zijn op de helft!

De afgelopen weekenden ben ik er regelmatig op uit geweest. Eerst nog een keer samen met petra naar het strand bij Pointe Pedras, daarna alleen naar de Vera Plains, een heel mooi heuvelachtig gebied ten zuiden van het kamp. Vorig weekend ben ik op zondag met een groepje naar Sette Cama gereden. Sette Cama ligt op de rand van het natuurgebied en is heel mooi gelegen tussen de lagoon en de zee en er komt heel veel wildlife voor. Shell heeft een hut bij Sette Cama waar we weekends heen kunnen, helaas is de hut al 9 maanden dicht, omdat de generator stuk is en er (nog) geen geld is voor reparatie. We vertrokken 'smiddags om een uur of half 3 en na zo'n 1.5 uur rijden door grotendeels zandsporen kwamen we aan bij de hut. Daar hebben we lekker wat rondgelopen en toen op het terras avn de hut ge-picknickt. Rond half 7 ebgon het donker te worden en zijn we teruggereden, want we wilden proberen om in het donker dieren te spotten. Nou dat is wel gelukt, want we hebben een aantal kleine katachtigen gezien, een buffel, heel veel grote landkrabben, schildpadden en nog veel meer. Ik kon een mooie foto maken van een van de katten en volgens de expert van het Smithsonian (de grote natuur bescherming organisatie hier) is het een serval kat, waarvan er maar een paar gezien zijn in Gabon.  Een mooie dag uit en zeker de moeite waard om nog eens te doen.

De regentijd is nu echt losgebarsten en het regent nu regelmatig heel stevig. Op sommige dagen staat de tuin helemaal blank en loopt het water zelfs in de patio. Het voordeel is dat nu ook alle mago's rijp zijn en dus zien we tegenwoordig vanag een uur 5 grote groepen olifanten in en bij het kamp. Op sommige avonden lopen er wel meer dan 20 rond. Je moet dus heel goed uitkijken waar je rijdt 's nachts, want je ziet ze bijna niet en je wilt ze niet boos maken door er tegen aan te botsen. Ik heb al bijna twee keer een botsing gehad en geloof me, een olifant van dichtbij kan er heel boos uit zien.

 Ik zal zo nog proberen om weer wat foto's in ons foto album te plaatsen, want we hebben hele mooie foto's van de laatste weekenden weg, maar ik kan niet beloven dat het lukt, want we hebben wat IT problemen hier (mijn PC is gecrashed tijdens de verhuizing) en kan niet goed bij de server - maar we doen ons best en anders vraag ik weer de hulp van Petra en Dirk in Vlaardingen, want die hebben gisteren ook de rest van het album weer goed gekregen en dus zijn er nu weer een hoop nieuwe foto's voor jullie. Ik zal vast twee foto's bij dit artikel plaatsen, de rest zien jullie dan morgen.

groeten, Taco

warm, regen, warm, regen, .....

De regentijd is begonnen en dat merk je aan alles. Natuurlijk aan de regen, het regent nu bijna elke dag. Niet heel lang, vaak maar een half uur of zo, maar wel vaak heel heftig. Ook onweert het nu steeds vaker, dus halen we elke avond alle stekkers uit de stopcontacten, want we hebben al veel verhalen gehoord van mensen die wasmachines, tv's of computers hebben verloren doordat de bliksem insloeg. Het is nu wel steeds benauwder, de temperatuur zit bijna de hele dag boven de 30 graden en omdat het veel vochtiger is wordt het dus heel snel benauwd. Alleen als er een sterke zee bries staat, of 'sochtends vroeg is het nog goed uit te houden buiten. we zitten dus ook vaker binnen, want met de airco is het nog wel goed te doen. helaas is de airco in de woonkamer een beetje te klein en heeft hij moeite om de kamer onder de 26 graden te krijgen.

Het leuke aan deze tijd van het jaar is dat er veel meer olifanten te zien zijn. Vorig jaar was ik hier ook in oktober en er waren elke avond grote groepen olifanten. Ze komen op de mango's af. Er staan op het kamp heel veel mago bomen, die allemaal nu rijp zijn en olifanten vinden dit heerlijk! En ze weten dat ze er in het kamp niet op ze gejaagd wordt, dus ze hebben een veilige plek. Dit jaar valt het nog wel mee. Er zijn wel een paar olifanten al gezien, maar veel minder dan vorige jaren. Vrijdagavond zagen we er eentje in de tuin bij een van de buren, rond een uur of 6 en hebben we een paar mooie foto´s kunnen maken. Ik zal er eentje onder dit artikel plakken, zodat jullie kunnen meegenieten.

Vorige week is er ook een lezing geweest over gevaar en risico´s op het kamp. Naast de olifanten is het grootste gevaar hier slangen. Er zitten ongeveer 25 soorten slangen hier, waarvan een aantal heel vaak gezien worden. Ze varieren van hele kleintjes tot hele grote cobra´s en mamba´s. Zeker in de komende tijd als er veel regen valt en alle gras en planten snel groeien en er dus veel vogels en kleine dieren zijn, is de kans op een ontmoeting met slangen heel groot. Ze kunnen zelfs in je huis komen, want als ze jacht maken op gekko´s, komen ze soms spontaan in je huis uit..... Geen fijn idee. Gelukkig vallen slangen je nooit spontaan aan, alleen als ze bang zijn of zich bedreigt voelen. Goed opletten dus en niet met blote voeten door het gras lopen.

Petra is nu aan het inpakken, omdat ze zo gaat vertrekken richting Nederland. Ben ik de komende 4 weken dus helemaal alleen hier in Gamba, terwijl zij lekker aan het genieten is van het goede leven in Nederland. Het is niet zo erg hoor, want dan kan ik meedoen met de `stoere mannen` dingen op het kamp, zoals vissen, off-road rijden, bbq-en of stappen in de locale bar.

Groeten, Taco

Walvissen

Alweer een bericht, jullie worden verwend daar in Nederland ;-) Maar we hebben twee leuke nieuwtjes en die wilden we jullie niet onthouden.

Afgelopen weekend zijn we walvissen gaan kijken. Tussen juni en oktober komen er grote groepen bultrug walvissen langs de kust van Gabon zwemmen. Met een groepje hadden we dus een boot gehuurd omdat we dit natuurlijk niet wilden missen. We dachten dat we misschien al te laat zouden zijn, maar gelukkig viel dat mee. Na een ruige boottocht door de branding, zagen we na een half uur al de 1e walvissen en daarna hebben we ongeveer 4 uur langs steeds tussen de walvissen gezeten. Het is echt heel bijzonder om zo dicht tussen deze machtige dieren te varen en ze rustig te kunnen bestuderen. We beseffen ons weer hoe bijzonder het is om hier te wonen. De walvissen waren niet heel aktief, in de paringstijd kunnen bultrug walvissen vaak heel aktief springen, maar nu hebben we maar 1 walvis recht omhoog zien komen en verder vooral veel rug en staart. Maar zelfs dit was al heel bijzonder en volgend jaar gaan we zeker weer en dan iets eerder in het seizoen.

Het 2 nieuwtje is meer van technische aard. We hebben al onze computerspullen weer aangesloten en de server werkend gekregen, dus we kunnen nu veel makkelijker grotere foto's op de site plaatsen. Daarom staan vanaf nu al onze nieuwe foto's in een speciale map, die je kan vinden door op onze pagina in de linker kolom op de link fotoalbum te klikken. Vanavond hebben we de foto's van de walvissen en van onze vakantie in zuid-afrika geplaatst. Later zullen we ook andere foto's van ons leven hier gaan toevoegen. Veel plezier.

Libreville & olifanten

Ons weekeind Libreville was heerlijk. Vervoer in Libreville is altijd een beetje een probleem omdat er geen verkeersregels zijn en de taxi's uit elkaar vallen van ellende... maar aangezien taxi's dus geen optie waren en vervoer vanuit Shell niet voor plezier gebruikt kan worden hebben we toch besloten een auto te huren. En dat ging eigenlijk best goed. Zolang je met de stroom mee rijd en niet probeert je aan regels te houden tenminste :) . Het was heerlijk om zo de stad te kunnen verkennen en de vrijheid te hebben. We hebben allerlei winkel(tje)s en marktjes afgestruint, geprobeerd thuis te raken zodat we volgende keer zonder moeite dingen kunnen vinden en zijn lekker uit eten geweest. Er zijn een aantal best goeie supermarkten waar je echt wel goed boodschappen kunt doen, en er is zowaar een heus winkelcentrum dat doet denken aan de stadswijk winkelcentra in Zuid-Afrika. Niet fantastisch onderhouden maar ze hebben wel veel. Ik heb zelfs een luxe drogisterij gevonden waar ze kneipp bad olie hebben! Dat is toch bizar! Het kost wel bijna het dubbele van wat je in nederland betaald, maar ze hebben het!
De stad is duidelijk verdeeld in een rijk gedeelte met echte winkel openingstijden en asfalt wegen en een niet rijk gedeelte wat er net zo uit ziet als Gamba, het dorp hier. Stalletjes van hout en metaal waar mensen alle hande dingen verkopen en wegen van zand en gravel. Wat opviel is dat er in Libreville niet echt een park of zo heeft, maar er staan wel overal bomen dus het is wel groen. En ze hebben langs de snelweg stroken waar je planten kunt kopen! Echt de mooiste bloeiende struiken en zo. We hadden een grote koelbox gekocht, en die hebben we volgepropt met planten (al paste er maar 5 in...) echt super leuk, we hebben nu dus extra plantjes! Het was wel even spannend want er is maar een halve vluchtstrook en je moet dus naast/op de snelweg stoppen om ze te kunnen kopen... Maar gelukkig ging het goed.
Verder hebben we genoten van het goede leven, we zijn uit eten geweest bij een japans restaurant dat heel goed was en een italiaans restaurant dat wat minder goed was, maar wel heel leuk ligt in het haventje met uitzicht op de stad. En we hebben op aanraden van iemand een hele goede bakker gevonden die niet zulke bijzondere lunches maar wel hele lekkere taartjes heeft. Later bleek die zelfde bakker nog een andere lokatie te hebben aan de andere kant van het vliegveld, bij de groente en fruit markt. Die zijn we ook maar even uit gaan proberen, en de taartjes zijn ook daar heel lekker ;) .
Na twee dagen stad was het wel lekker om weer terug te gaan naar het kamp. Het was een drukke vlucht omdat de lokale scholen weer begonnen maar eenmaal weer thuis was het heerlijk weer rust en stilte om ons heen te hebben.
Goed, dat was ons Libreville avontuur!

Verder hebben we een familie olifanten in de tuin gehad! We hoorden een avond veel olifanten getetter en honden blaffen, dus wij naar de voorkant van het huis om te kijken of we ze konden zien, maar nee, we zagen niets. Toen grapte ik dat ze waarschijnlijk op dat moment door onze tuin liepen. Wij weer terug naar onze borden (we zaten te eten), lopen ze echt door onze tuin! Bizar! Ze hadden haast, het was een familie van ongeveer 12 olifanten met 3 baby's. De meeste liepen snel door, wij denken omdat ze de baby's bij zich hadden, maar er was er één die te veel energie had en besloot dat te botvieren op de palmbomen in onze tuin.... Wij hadden voorheen dus één grote palmboom en twee baby palmbomen.... nu hangt de grote palmboom in een hoek van 30 graden met de grond en één van de baby's is in tweeen gebroken. De grote is net niet helemaal ontworteld. Wij dachten, we zetten 'm weer recht op of we slopen 'm er helemaal uit.... maar dat doe je dus niet zo maar. Palmbomen zijn echt mega zwaar! Ongelofelijk! We laten het dus voorlopig zo, tot de volgende olifant zin heeft om 'm echt helemaal te slopen. Maar goed, het was bijzonder om mee te maken om zo veel olifanten in de tuin te hebben. We konden ze slecht zien omdat het mega donker was, maar we konden ze wel horen en dat alleen al was indrukwekkend.

Dit was het voor nu!
Groetjes!